Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Απεργία πείνας φυλακισμένων

Μεταφέρω αυτούσια την ανακοίνωση του "ΣΦ ΠΑΟΚ ΘΥΡΑ 4".
Η ανακοίνωση - όπως φαίνεται - αναφέρεται στις συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων στην Ελλάδα.
Άρθρα υπάρχουν πάρα πολλά για το θέμα, αλλά επιλέξα την συγκεκριμένη ανακοίνωση, γιατί προέρχεται από Σύνδεσμο Οπαδών.
Δείχνωντας οτί η ζωή υπάρχει και έξω από τα γήπεδα.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ



Ο ΣΦ ΠΑΟΚ ΘΥΡΑ 4 ενώνει τη φωνή του με τις φωνές όσων βρίσκονται φυλακισμένοι στα μπουντρούμια της δημοκρατίας. Από σήμερα Δευτέρα 3/11/08 οι κρατούμενοι σε 21 φυλακές της χώρας από την Κομοτηνή ως την Κρήτη, μαζί με τους ανήλικους κρατούμενους και τις γυναίκες φυλακισμένες, ξεκινούν πανελλαδική αποχή συσσιτίου που αναμένεται να κλιμακωθεί σε απεργία πείνας για να πουν το δικό τους ηχηρό «φτάνει πια» σε μια κατάσταση που έχει προ πολλού μετατρέψει τα «σωφρονιστήρια» στην κυριολεξία σε εξοντωτήρια.

Τα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά. Ένας στους χίλιους κατοίκους αυτής της χώρας είναι φυλακή, καθώς έχουμε το υψηλότερο ποσοστό κρατουμένων, πάνω από 100 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού. Ο συνωστισμός στις ελληνικές φυλακές είναι χειρότερος και από αυτόν της Τουρκίας, η δε πληρότητά τους φτάνει το 142% αφού κρατούνται περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι σε φυλακές που χωρούν 7.500. Ο ένας στους τρεις φυλακισμένους δεν έχει καν καταδικαστεί αφού είναι υπόδικος πάλι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, ενώ παραμένει προφυλακισμένος σχεδόν διπλάσιο χρόνο από κάθε άλλον κρατούμενο στην Ε.Ε. οι φυλακές δεν έχουν γιατρούς αλλά διατίθενται χρήματα για να χτιστούν 4 νέες υψηλής ασφαλείας, αντί να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των κρατουμένων. Όσο για τους αλλοδαπούς κρατούμενους; Κι εδώ έχουμε το υψηλότερο ποσοστό της τάξης του 45% που ξεπερνά ακόμη και την ...Ιταλία, της οποίας το 37% του πληθυσμού των φυλακών είναι αλλοδαποί. Τοξικομανείς: Σχεδόν οι μισοί κρατούμενοι, αντί να βρίσκονται σε αναρρωτήρια, αντιμετωπίζονται με ρατσισμό, ακόμη και θεσμικά, σε ό,τι αφορά τον καταλογισμό ποινών και τις υφ' όρον απολύσεις.

Η διαμαρτυρία των κρατουμένων αφορά τόσο τις μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης όσο και θεσμικές ρυθμίσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών και συνοψίζεται σε 16 ενότητες που θίγουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αυστηροποίηση των ποινών, τη βία και καταστολή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τα αλόγιστα πειθαρχικά, την κράτηση σε απομακρυσμένες από τον ιστό της πόλης φυλακές, τη στέρηση αδειών και ευεργετημάτων, την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την κτηνωδία των μεταγωγών, το άβατο των φυλακών. Αιτήματα και εφικτές προτάσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους, όπως επιτάσσει η υφιστάμενη νομοθεσία και έχουν κατά καιρούς διατυπώσει ακόμη και θεσμικοί φορείς όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

www.paokgate4.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΛΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΨΗΛΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ομαδουλας ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΟΛΗ Η ΕΝΤΕΚΑΔΑ, ΑΛΛΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΤΑΚΙ.
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ, Η ΘΥΡΑ 4, ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΝ ΛΑΟΣ, ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΣΑΝ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ελλαδα.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΑΜΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΠΑΟΚΤΣΗΣ...